onsdag 25 november 2009

Dags för julbak?

Här kommer Linnéas saffransbröd i långpanna. Lätt att baka och brukar bli gott och saftigt.
Deg: 1,5 hg smör/margarin, 5 dl mjölk, 1 tsk salt, 1 paket jäst för söta degar, 1,5 dl socker, 2 dl russin, 1 pkt saffran och c:a 14-15 dl vetemjöl. Gör degen som vanligt, den får bli lös och låt den sedan jäsa c:a 30 minuter.
Gör fyllningen: smält 0,5 hg smör/margarin och rör ned 2 tsk vaniljsocker samt c:a 1,5 dl florsocker. Ta mer florsocker om fyllningen inte blir nog tjockflytande. Om man så önskar kan man riva ner en bit mandelmassa också...
Pensla en långpanna med smält smör och mjöla den .
När degen jäst klart häller man ned den i långpannan och brer ut den jämnt.
Använd två teskeder och fördela fyllningen i små gropar över hela degen. Avsluta med att jämna till degen så den är ungefär lika hög överallt.
Låt den jäsa c:a 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen c:a 20 minuter. Ska få fin "gyllenbrun" färg.
Låt svalna under bakduk innan den skärs i lämpliga bitar, t.ex. 8 stycken, som går bra att frysa in. Smakar gott med både kaffe eller mjölk... Mmmm...

1 kommentar:

  1. Seattle sa....

    Nu vill jag baka saffransbröd igen efter att ha sett detta recept, och speciellt eftersom det är Linnea's recept!!! Kanske man kan baka dem till Alla Hjärtan's Dag och istället för russin sätta dit torkade lingon. Det skulle väl kunna fungera eftersom lingonen är röda eller hur?

    SvaraRadera